Maandag 17 oktober wordt de documentaire 'Stank voor dank' van Frans Bromet vertoond op NPO 2. In deze film horen we het verhaal van klokkenluiders die hun nek hebben uitgestoken om misstanden op het werk aan te kaarten. Dat wordt hen meestal niet in dank afgenomen.

Op Knack.be vind je een lijst met belangrijke voorgangers van klokkenluider Edward Snowden, zoals Julian Assange, Daniel Ellsberg en Sherron Watkins. Wat onthulden zij en hoe liep de zaak voor hen af?

Arthur Gotlieb, 50 jaar en senior beleidsmedewerker bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) deed zijn werk al jaren met toewijding en plezier. Wanneer hij onzorgvuldigheden ontdekt en intern aankaart stuit dit op kritiek en levert het hem een negatieve beoordeling op. Hij komt in verweer, schrijft een dik rapport voor zijn hoogste baas. Hij luidt de noodklok over grote misstanden. Twee weken later maakt Gotlieb een eind aan zijn leven. Omdat de NZa van zins lijkt om de affaire stil te houden, stapt de familie van Arthur naar de pers. En zo wordt Arthur Gotlieb postuum klokkenluider. ZEMBLA onderzoekt in De dood van een klokkenluider hoe een toegewijde ambtenaar tot wanhoop wordt gedreven.

In augustus 2014 publiceerde Joop.nl dit interessante artikel over de juridische positie van een klokkenluider. Wat kan klokkenluiden voor je eigen situatie betekenen?