Een veelbelovend lastpak & Idealen, afl. 2

Radio Doc

VPRO, NTR

In deze uitzending van Radioatelier zijn de lange documentaire 'Een veelbelovend lastpak' van Corinne van den Hoeven en de tweede aflevering uit de Minidoc-reeks ‘Idealen’ te beluisteren. In 'Een veelbelovend lastpak' wordt een portret van Ehsan Jami geschetst. In de minidoc-serie 'Idealen' van Misha Bours vertelt wekelijks een jongere het persoonlijke verhaal achter zijn of haar idealisme.

Een veelbelovende lastpak

Corinne van den Hoeven

Ehsan Jami (22) is de Iraanse jongeman, die in de tweede helft van 2007 zwaar in het nieuws was vanwege zijn ideeën over de Islam. In maart 2008 horen we opnieuw van hem omdat hij in april zijn eerder aangekondigde tekenfilm over de islam uit wil brengen.

In de zomer van 2007 was hij nog gewoon een jongen uit Leidschendam die naar school ging en idealen had om een plek binnen zijn partij, de PvdA, te bemachtigen. Daarna is er heel veel met hem gebeurd en is zijn leven in een stroomversnelling gekomen.

Op 11 september richtte hij het Comité voor ex-moslims op, waarna weer een ander comité voor ex-moslims zich tegen hem richtte. Het artikel dat hij op 27 september 2007 samen met Geert Wilders over de islamisering van Nederland in de Volkskrant schreef, waarin hij de profeet Mohammed vergeleek met Hitler, zorgde nog eens voor extra commotie bij vriend en vijand. De PvdA nam afstand van Ehsan Jami, hoewel zijn vriend en PvdA-er Eddy Terstall het voor hem op bleef nemen. Jami werd ernstig bedreigd en ook in elkaar geslagen. Hij dook onder op een geheim adres.

Corinne van den Hoeven (NPS) kon het veelbelovende lastpak op dat geheime adres interviewen. Samenstelling: Corinne van der Hoeven. Techniek: Arno Peeters.

Idealen Het nieuwe idealisme van de kinderen van de 'globalisering' daar hoor en lees je de laatste tijd steeds meer over. Er is een generatie jongeren die zich wel degelijk inzet voor een betere wereld. Maar deze nieuwe 'hemelbestormers' zien weinig in de onbuigzame principers van hun voorgangers uit jaren 60/70. Ze kiezen niet het revolutionaire pad, maar zoeken hun eigen weg. De vraag is: welke weg is dat dan? Wat zijn hun drijfveren? En hoe geven ze hun idealen praktisch vorm? In deze serie minidocu's gemaakt door Misha Bours vertellen vier jonge mensen het persoonlijke verhaal achter hun idealisme. Deze week de jonge Friese ecoboer Jelmer Albeda.

Idealen, afl. 2 - Minidoc

Misha Bours, NPS

Het nieuwe idealisme van de kinderen van de 'globalisering' daar hoor en lees je de laatste tijd steeds meer over. Er is een generatie jongeren die zich wel degelijk inzet voor een betere wereld. Maar deze nieuwe 'hemelbestormers' zien weinig in de onbuigzame principers van hun voorgangers uit jaren 60/70. Ze kiezen niet het revolutionaire pad, maar zoeken hun eigen weg. De vraag is: welke weg is dat dan? Wat zijn hun drijfveren? En hoe geven ze hun idealen praktisch vorm? In deze serie minidocu's gemaakt door Misha Bours vertellen vier jonge mensen het persoonlijke verhaal achter hun idealisme. Deze week de jonge friese ecoboer Jelmer Albeda.