De antenne & Zomersprookjes, afl. 4

Radio Doc

VPRO

In deze uitzending van Radioatelier zijn de lange documentaire 'De antenne' van Fatos Vladi en de vierde aflevering uit de reeks 'Zomersprookjes' te beluisteren. 'De antenne' vertelt het verhaal van twee mensen met zeer verschillende belevingen van het land waarin zij opgroeiden: de communistische dictatuur Albanië. In 'Zomersprookjes' vertelt een glazen reuzenschelp enkele korte verhalen uit de zee.

De antenne

Fatos Vladi, NPS

Twee mensen leven in hetzelfde land: de één is dolgelukkig, de ander wordt zwaar gemarteld. Hoe kan dat? Ze zijn de twee gezichten van een dictatuur.

In zijn radiodocumentaire 'De Antenne' vertelt radiomaker Fatos Vladi over zijn gelukkig leven in het communistische Albanië en zijn liefde voor de dictator Enver Hoxha. Hij had geen idee dat in zijn 'gelukkigste land ter wereld' duizenden mensen leden onder zware martelingen en gevangenisstraffen.

Eén van deze ongelukkige mensen was Saimir Maloku, wiens geschiedenis in de documentaire ook wordt verteld. Maloku werd door de geheime politie zwaar gemarteld en kreeg 10 jaar gevangenisstraf. Alleen omdat hij een antenne had gemaakt waarmee je de westerse televisie- en radiozenders kon ontvangen. En het was geen gewone gevangenis, zoals wij die in Nederland kennen, het was een concentratiekamp. Als je de productienorm van de kopermijn niet haalde, werd je gemarteld.

Op het eerste gezicht lijkt het alsof deze twee verhalen niets met elkaar te maken hebben. Toch leefden ze allebei in een gevangenis. Maloku in de kleine gevangenis in het Noorden van Albanië en Vladi in de grote gevangenis Albanië. Vladi en Maloku waren allebei betrokken bij de anticommunistische beweging begin jaren negentig. Ze leverden allebei hun eigen bijdrage aan de democratische veranderingen, maar de realiteit blijft voor hen cynisch.

Zomersprookjes, afl. 4 - Minidoc

Stef Visjager en Frans de Rond

Zeventig glazen reuzenschelpen spoelden in de zomer van 2007 aan langs de Nederlandse kust om verhalen uit de zee te vertellen. Verhalen opgetekend námens de zee door meer dan zestig schrijvers, dichters en klankkunstenaars. De schelpen trokken als boodschappers van de zee van Oerol in Terschelling zuidwaarts naar Zuid-Zeeland. Op het Oerol festival vond de wereldpremière van Zomersprookjes plaats. In deze vierde en laatste aflevering: 'De dichter en ik' van Kristien Hemmerechts, 'Meer van Zonder', een lied van Marjolijn van Kooten, Soundscape: 'De naald van Anne Wellmer' en een gedicht van Rogie Wieg: 'Ik twijfel niet'.

De antenne

Zomersprookjes, afl. 3 - Minidoc