Gifketen

Gifketen

VPRO

Na de uitbraak van de EHEC bacterie tuimelen de persberichten over elkaar heen. Het ligt aan de komkommers, nee aan de taugé, nee toch niet het ligt aan de rode biet. Of toch aan de fenegriekkiemen? Programmamaker Margot de Nooijer vertrouwt groente en fruit niet meer. Wat zit er behalve vitamine C nog meer in? Zij woont bovendien tegenover de HVC, de vuilverbranding in Alkmaar, en ziet dagelijks de rookpluimen de lucht in verdwijnen. Luchtverontreiniging, besmette gewassen, bestrijdingsmiddelen, hoe gezond is groente eigenlijk? Margot gaat op onderzoek uit.

Boer Hemke uit Oterleek vond de uitstoot van de HVC jaren geleden al zorgelijk en was een van de initiatiefnemers van het zogenaamde biomonitorenonderzoek. Hierbij wordt dmv gewassen die heel gevoelig  zijn voor luchtverontreiniging gemeten wat er aan uitstoot in groente en gras terecht komt.

Margot is bij de bespreking van het  biomonitorenonderzoek van 2010, uitgevoerd door Plant en Research International uit Wageningen en adviesbureau Haskoning. De schrik slaat haar om het hart als ze ziet welke stoffen er vanuit de lucht in de groente terechtkomen. Maar op bezoek bij boer Hemke wacht haar een andere verrassing. Om af te zijn van lastige schimmels en ongedierte bespuit boer Hemke zijn gewassen met chemische middelen. Wat zijn op lange termijn de  gevolgen daarvan voor mens en dier?

Margot gaat langs bij Kankerepidemioloog professor Kiemeney van de Radbouduniversiteit in Nijmegen en toxicoloog Henk Tennekes. Zij schetsen een verontrustend beeld.