Het Duitsland van Reinhard Mey & De Gendarmerie

Radio Doc

NTR

Als kind viel de Oost-Duitse Christine in slaap bij de heimelijk opgenomen liederen van Reinhard Mey. De muziek van Mey was verboden in de DDR omdat hij regelmatig de vrijheid bezong. En De Gendarmerie: Mathijs Deen bezocht in Noord Marokko het steunpunt remigranten in Berkane, en ontmoette daar een aantal teruggekeerde Marokkanen. Vandaag hoort u Moussa El Youssfi.

Het Duitsland van Reinhard Mey

“Was ich noch zu sagen hätte …” een zin uit het lied Gute Nacht Freunde van Reinhard Mey is het thema van de Boekenweek 2016 waarin Duitsland centraal staat. Maar voor welke Duitsland staat Reinhard Mey?
In zijn Heimat is hij al 50 jaar een nationaal instituut. Nederlandstalige Duitsers vertellen In “Het Duitsland van Reinhard Mey” over hun band met de Duitse Liedermacher en de nog altijd ingewikkelde relatie met hun afkomst.

Mey werd in 1942 te Berlijn geboren, maakte furore tijdens de ruige jaren ‘70, was verboden in de DDR, maar is ook gecensureerd in het Duitsland van de jaren ’90. Mey draagt de geschiedenis van zijn land mee en bezingt die op kritische, komische en kwetsbare wijze.

De Gendarmerie

De mannen van de eerste generatie Marokkanen die een halve eeuw geleden alweer naar Nederland kwamen, zijn onderhand op leeftijd. Ze hebben kinderen gekregen, kleinkinderen, ze leven van hun pensioen, ze overzien hun leven. Sommigen zijn terug gegaan naar Marokko. Heimwee en toekomstverwachtingen hebben hun gezinnen uit elkaar gespeeld. 

Mathijs Deen bezocht in Noord Marokko het steunpunt remigranten in Berkane, en ontmoette daar een aantal teruggekeerde Marokkanen. Ze vertelden hem hun levensverhaal. Vandaag hoort u Moussa El Youssfi, in: De Gendarmerie.