Spelen en slikken, over podiumangst en muziek & De Amanuensis

Radio Doc

VPRO

Bühnevrees als een zwarte gier die in je nek springt, doodsangst waar je van over je nek gaat. Zo omschrijven artiesten hun podiumangst. De meesten kennen het. Maar wat te doen als de spanning te hoog oploopt? Vorig jaar opende 's werelds eerste 'Muziekpoli' haar deuren in Leiden. In krap een jaar tijd hebben 40 patiënten zich gemeld bij psychiater Esther van Fenema, zelf ook violiste.

Er rust een enorm taboe op dit onderwerp, veel artiesten vinden dat spanning erbij hoort en dat je maar een ander vak moet kiezen als je er niet tegen kan. En toegeven dat je aan betablokkers zit om de spanning te onderdrukken is helemaal ‘not done’. Het bewijs: slechts één van de 40 patiënten wilde (vooralsnog anoniem) hierover geïnterviewd worden. Programmamaker Arno Peeters probeert toch een beeld van dit probleem te krijgen. Hij maakt een rondgang langs musici, acteurs en performers – waaronder Egon Kracht, Peter Douglas, Gijs Scholten van Aschat, Haye van der Heyden, e.a. – die openhartig praten over hun podiumvrees. Over hoogspanning achter de coulissen en ontboezemingen op de couch.

Regie: Arno Peeters, 2010

De Amanuensis

Remy van den Brand, 2010

Een serie over de onmisbare krachten achter de wetenschap. Achter menig onderzoeker staat een assistent: een laborant, een dierenverzorger of een instrumentenmaker. Zonder assistenten geen onderzoek, maar hun namen prijken zelden boven de publicaties. Holland Doc Radio zet ze in 'De amanuensis' nu eens in de spotlights, in een serie van vier portretten van deze onmisbare krachten achter de wetenschap. In het eerste deel: Michiel Kooreman, werkzaam bij de Nederlandse Hersenbank, onderdeel van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen in Amsterdam.