Op zoek naar de Mujeni's & Wachten duurt het langst

Radio Doc

NPS, RVU, VPRO

In 1986 leefde programmamaakster Djoeke Veeninga drie maanden lang met de familie Mujeni in de zwarte township Highfield in Harare en maakte "Standplaats Zimbabwe'. Het dagelijks leven van de familie stond model voor de hoopvolle jaren van het land dat kort daarvoor onafhankelijk was geworden. Nu, 24 jaar later, gaat zij op zoek naar de huidige generatie van de familie. Hoe is het hen vergaan in de moeilijke economische en politieke jaren van het geteisterde land? Een portret van het Zimbabwe van 2010 via het leven van de familie Mujeni, toen en nu.

Een van de Mujeni’s is William. Hij was destijds de jonge broer van zes dominante zusters. Maar nu zijn oma, zijn ouders en drie zusters gestorven zijn en de andere drie zusters in het buitenland wonen, is hij de enige aanwezige ‘ouder’ voor de generatie na hem. Niet alleen van zijn eigen kinderen, van alle kinderen van alle zusters. Hij moet bij alle belangrijke familiebeslissingen betrokken worden. William woont in Mount Darwin, een stad in het noorden van het land. Een bolwerk van Zanu-PF, de partij die dertig jaar aan het bewind is en sinds een jaar de regeringsmacht deelt met de grootste oppositiepartij MDC. Zanu-PF heeft en houdt de controle over het veiligheidsapparaat en de economische gebieden waar de verrijking van de eigen top schaamteloos doorgaat. Het lukt de MDC niet daadkrachtig het voortouw te nemen. Het land staat stil. Houdt de adem in. Maar William is ‘verslaafd aan de oude man’. Verslaafd aan Mugabe. ‘Kijk maar in de bijbel’, zegt hij, ‘God geeft ons onze leiders. En wat de leider ook doet, het is van God gegeven en hij doet het voor ons, het volk. Zo hoort het.’

Regie: Djoeke Veeninga (VPRO), 2010

Wachten duurt het langst

Ant Haima, Leo Knikman (RVU), 2010

Wachten is van alle tijden en van alle landen. Maar we staan zelden stil bij de rol die wachten in ons leven speelt. Er bestaan schattingen dat de gemiddelde Nederlandse mens zo’n 30 minuten per dag besteedt aan wachten… Wachten op nieuws… Wachten op de bus… Wachten in de file… Wachten op het voorjaar… Wachten voor de kassa… Wachten op het einde…

Een half uur per dag, dat komt neer op 2,5 jaar per mensenleven. Na slapen en eten is wachten daarmee de derde grote tijdsbesteding. Wachten….. Wachten is niet iets doen… Maar wachten is ook niet niets doen… In deze radiocollage dompelen radiomakers Ant Haima en Leo Knikman de microfoon onder in de wereld van degenen die op zich laten wachten…