Makers van Morgen

Het geheim van mijn vader

VPRO

Tot zes jaar geleden heeft Marlies Bosma (24) geen idee welk geheim er schuilt in de familie van haar vader. Tot het moment dat haar vader de stilte doorbreekt en zijn verborgen verleden onthult. Bosma besluit het verhaal vast te leggen.

Door Donna Brouwer

Openbaring
De documentaire geeft een persoonlijke en intieme kijk in het verleden van haar vader. Hij blijkt in zijn jeugd seksueel misbruikt te zijn door zijn eigen vader. “Toen hij het geheim nog met zich meedroeg was hij een stuk afstandelijker en dominanter. Na zijn openbaring is hij opener geworden. Bovendien groeide zijn zelfvertrouwen en is de band tussen ons twee veel sterker geworden” vertelt de jonge Enschedese. De boodschap die ze met haar documentaire naar buiten wil brengen is dan ook met name: “praat erover”. Verder hoopt ze dat de film steun biedt aan mensen die dit ook hebben meegemaakt. “Ik wil proberen het gesprek te openen. Al is het maar voor één iemand.

Confrontatie
Haar vader was direct vrij enthousiast over het idee voor de documentaire. In eerste instantie was Bosma van plan niet haar vader te interviewen, maar andere personen die met dit heftige onderwerp te maken hebben gehad. Na diverse brainstormsessies kwamen ze echter tot de gezamenlijke conclusie dat haar vaders betrokkenheid cruciaal was voor de film. Momenten van twijfel zijn er dan ook nauwelijks geweest. Maar toch: “toen ik hem het eindresultaat liet zien was dat enorm confronterend voor hem. Hij heeft de film een aantal keer moeten bekijken voordat hij besefte dat zijn verhaal nu daadwerkelijk op film staat en publiekelijk wordt verteld, maar uiteindelijk was hij er erg tevreden mee.” De optie van een andere interviewer heeft ze overwogen. Echter gaf het stukje veiligheid en vertrouwen als dochter zijnde de doorslag om zelf de vragen te stellen. Achteraf bleek de rol van zowel hoofdpersoon als regisseur wellicht iets te ambitieus. Marlies vertelt: “Daar ben ik wel wat naïef ingestapt. Ik had meer willen oppikken over onze relatie samen. Het hele proces was echter behoorlijk zwaar voor ons allebei, daarom is het goed zo.”

John Appel
Bij de eerste brainstormsessies was ook de Nederlandse documentairemaker John Appel aanwezig, bekend van films als Zij gelooft in mij en Wrong Time Wrong Place. Tevens regisseerde hij The Player, een documentaire geïnspireerd op het avontuurlijke maar ook tragische leven van zijn gokverslaafde vader. Bosma vertelt: “Ik vind het een heel bijzondere uitvoering. Een prachtig portret, met een zwart randje. Zoiets wilde ik ook voor mijn vader maken.” Ze besluit contact op te nemen met de bekende regisseur. Een week lang hebben zij samen gebrainstormd en aan het script gewerkt. “Ik moet zeggen dat ik uiteindelijk wel van het oorspronkelijke script ben afgeweken” geeft Bosma toe. “Op een bepaald moment moest ik het loslaten en simpelweg meegaan in wat er gebeurde.”

De documentaire heeft veel betekend voor zowel haar vader als Marlies zelf. Het bracht hen dichter bij elkaar, alhoewel het na de opnames ook wel wat vervreemdend was. “Na het filmen hebben we even afstand genomen om op adem te komen. Uiteraard hebben we wel contact gehouden maar de rust was nodig om alles te kunnen verwerken.” Met een uitgebreid team heeft Marlies ze documentaire daarna vorm gegeven. “Daar was ik ontzettend blij mee. Het is een fijne, ervaren crew waarvan ik veel heb geleerd.”

Over de regisseur

Marlies Bosma is 24 jaar en net afgestudeerd in Media, Informatie en Communicatie aan het Saxion, de Hogeschool van Enschede. Ze werkt op dit moment als freelance video- en fotograaf en wil graag door met het maken van documentaires. Haar nieuwste project betreft (het gebrek aan) slaapkamers van jonge asielzoekers, waarmee zij een intieme en pure kijk wil geven op de vluchtelingencrisis.