Makers van Morgen

De ballonvaarders

VPRO

Ballonvaren is een dure aangelegenheid, maar de fanatieke wedstrijdvaarders Ad, Henk en Johannes hebben er alles voor over om de wind te temmen en de felbegeerde kampioensbeker in de wacht te slepen.

'Ballonvaarders staan een stuk losser en flexibeler in het leven dan de gemiddelde Nederlander'

In gesprek met Maker van Morgen Nanouk Wouters

'Tijdens een luchtballonwedstrijd ervaar je een bepaalde paradox. Schoonheid en sereniteit versus de wedstrijd.' Maker van Morgen Nanouk Wouters maakte in de zomer van 2013 haar eerste ballonvaart, onder begeleiding van de – toenmalige – Belgisch Kampioen. In de eerste instantie voor de lol, samen met haar moeder en broer. De schoonheid en het spelen met natuurwetten intrigeerde haar echter zodanig dat zij besloot hier haar afstudeerfilm over te maken, De Ballonvaarders.

Meditatie
Alhoewel ze voorafgaand aan de film nauwelijks iets wist over de wereld van ballonvaarders was het voor Wouters niet erg ingewikkeld personages te vinden. 'Google op wedstrijdvaarders en je hebt ze. Maar, Henk is dan ook 15-voudig Nederlands kampioen. Johannes heeft hem één keer verslagen.' Ook Ad blijkt een gevestigde naam binnen het circuit en heeft in Breda zijn eigen ballonvaartbedrijf genaamd ‘Ad Ballon’. Wouters sprak met meerdere ballonvaarders maar selecteerde bovengenoemde mannen vanwege hun onbegrensde passie voor de sport. 'Het verschil is wel dat Henk en Johannes veruit de meest prestatiegerichte vaarders zijn, zij gaan puur voor het winnen,' vertelt de jonge regisseur. 'Ad geniet vooral van de rust en de natuur en organiseert bijvoorbeeld ook meditatievaarten.'

Afhankelijk van het weer
Voor het draaien heeft Wouters maar liefst veertien dagen nodig gehad. 'Ballonvaarders zijn afhankelijk van het weer, en ik daarmee ook,' verklaart Wouters. 'Daardoor zijn er soms dagen uitgevallen en hadden we nooit zekerheid dat we op ingeplande dagen daadwerkelijk zouden kunnen filmen.' Deze onzekerheid maakt dat de ballonvaarder een stuk losser en flexibeler in het leven staat dan de gemiddelde Nederlander, aldus Wouters. 'Wat dat betreft zouden veel Nederlanders daar met hun drukke schema’s veel van kunnen leren.'
Het filmen zelf was af en toe riskant. Voor bepaalde shots van de ballonvaarders werd een kleine camera aan het mandje vastgeklemd. 'Aangezien dit niet altijd even stabiel is was het soms spannend of de camera het zou houden.'

Passie
Ballonvaren is geen vetpot. Wouters vertelt: “Je moet bereid zijn er veel voor op te geven. Het is dus van cruciaal belang dat je er gepassioneerd over bent.” Voor de drie personages uit de film geldt dat absoluut. Een weekend niet gevaren is een weekend niet geleefd voor hen. Daarom werkte Ad, Henk en Johannes graag mee aan de film en vertelden zij met plezier over hun hobby.
“De eerste aanraking met de sport ontstaat vaak toevalligerwijs op het platteland,” legt de Bredanaar uit. “Wanneer er een luchtballon landt in de weide helpt er bijvoorbeeld iemand met het opvouwen van de ballon. Vervolgens mag diegene een keertje meevaren, en zo gaat het balletje rollen.”

Over de maker
Nanouk Wouters studeerde met haar film De Ballonvaarders in 2014 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en werkt op dit moment aan nieuwe documentaireprojecten. Haar interesse in vertalen vertellen komt voort uit een grenzeloze nieuwsgierigheid naar andere mensen, gebruiken en culturen. “Iedereen heeft een eigen interpretatie van de leefwereld,” vertelt ze. “Je open stellen voor iets dat heel ver van je af staat zorgt ervoor dat je jezelf blijft ontwikkelen.”