Doc25

God op IJtje

IKON

In een tijd dat er wekelijks kerken sluiten, gaat een dominee langs de deuren op IJburg. Maar wie laat hem binnen? 'God op IJtje' is een visueel intrigerend portret van een Vinex-wijk en toont een verrassend beeld van de rol van geloof in de moderne samenleving.

In een tijd dat er wekelijks kerken sluiten, gaat een dominee langs de deuren in de Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg. Maar wie laat hem binnen? Is er voor God wel een plek in de Vinex? Dominee Visser peilt de stemming door bij bewoners thuis in gesprek te gaan. Aan de hand van deze ontmoetingen maakte filmmaakster Elsbeth Fraanje een visueel intrigerende en liefdevolle impressie van de postmoderne samenleving en haar bewoners.

Wat zoekt een geestelijke in een betonjungle, op een plek die niks met kerk of geloof te maken heeft? Een razend fascinerende combinatie, want wat gebeurt er als je deze op het oog volstrekt verschillende werelden met elkaar in contact brengt? In God op IJtje zien we de dominee als deur aan deur salesman, als ouderwetse colporteur, in een hypermodern stadsdeel. De kosmopolitische bewoners worden aan het denken gezet over zingeving en geloof.

Regisseur: Elsbeth Fraanje