2Doc:

The Greatest Party On Earth

VPRO

De sjah van Iran organiseert in 1971, ter ere van het 2.500 jarig bestaan van de Perzische monarchie, het allergrootste feest ter wereld ooit.

De sjah heeft zichzelf uitgeroepen tot ‘King of Kings’ en wil voor vol worden aangezien door de internationale beau monde. Hij presenteert met zijn feest een nieuw en trots Iran; een land van olie en moderne seculiere waarden en niet van de zwaar religieuze normen. En geld is geen probleem!  Maar elk groots feest heeft een paar katers tot gevolg… Wat brengt al deze rijkdom en overvloed teweeg bij zowel het zeer arme deel als het zwaar religieuze deel van de bevolking?

Een internationaal vliegveld wordt aangelegd, inclusief een snelweg door de woestijn naar de oude ruïnes van Persepolis, waar een luxe ‘tent-city’ van 37 kilometer zijde wordt opgebouwd in een fabelachtige oase, met 50.000 zangvogels geïmporteerd uit Europa. Toprestaurant Maxim’s in Parijs wordt voor twee weken gesloten om ter plekke het uitbundige en luxueuze diner te verzorgen en Prins Bernard is er ook, evenals meer dan zestig vorsten, politici en staatshoofden

Ayatollah Khomeini spreekt van een ‘Duivels feest’ en ook de andere islamitische geestelijken zien het feest als een belediging van de islamitische waarden. De geestelijk leiders zijn de enigen met genoeg macht om de sjah omver te werpen. Het feest is de aanleiding tot de breuk tussen de religieuzen en de arme bevolking aan de ene kant en de sjah met zijn volgelingen aan de andere kant. Het blijkt de aanzet tot de islamitische revolutie die acht jaar later plaatsvindt.

The Greatest Party on Earth laat de spanningen zien tussen de sjah die de wereld wil laten kennismaken met een nieuw Iran, de mensen die daarvoor moeten zorgen, het gewone Iraanse volk en de islamitische geestelijken.

Regie: Hassan Amini, een internationale coproductie met o.a. BBC en VPRO

Meer docu's over Iran