Deel 2: De slag om Chora

Onze missie in Afghanistan

VARA

Tienduizenden Nederlandse militairen zetten vanaf 2002 voet aan de grond in Afghanistan. Om de taliban terug te dringen en het land op te bouwen. Maar wat heeft de missie nu eigenlijk opgeleverd?

Hoe staat het land ervoor? Journalist Sinan Can en regisseur Thomas Blom volgen het spoor van de Nederlanders. Van Kamp Holland tot aan Chora in Uruzgan, waar de taliban juist een nieuw offensief begint.

Delen

De weg naar Kamp Holland
Tienduizenden Nederlandse militairen zetten vanaf 2002 voet aan de grond in Afghanistan. Om de taliban terug te dringen en het land op te bouwen. Maar wat heeft de missie nu eigenlijk opgeleverd? Hoe staat het land ervoor? Journalist Sinan Can en regisseur Thomas Blom volgen het spoor van de Nederlanders. Van Kamp Holland tot aan Chora in Uruzgan, waar de taliban juist een nieuw offensief begint.

De Slag om Chora
Het zou vooral een wederopbouwmissie worden in Afghanistan, maar in juni 2007 barsten hevige gevechten los rond het plaatsje Chora in Uruzgan. Nederlandse militairen weten een grootscheeps offensief van de taliban af te slaan, maar daarbij komen volgens berichten tientallen Afghaanse burgers om het leven door Nederlands artillerievuur. Wat heeft er zich precies afgespeeld? Journalist Sinan Can en regisseur Thomas Blom gaan in Chora op onderzoek uit.

Kijk ook..