Hoe de Tour naar Utrecht kwam

Hoe de Tour naar Utrecht kwam

NOS

Aan de start van de Tour de France in Utrecht ging dertien jaar voorbereiding vooraf. Vier oud-studenten maakten een reconstructie: hoe het Utrecht Tourcomité het voor elkaar heeft gekregen om de Tour naar Utrecht te halen.

De klap kwam hard aan: jarenlang had een enthousiast Utrecht Tour-comité zich ingespannen om de start van de Tour de France naar Utrecht te halen en toen besloot de organisatie opeens om de eer voor 2010 aan concurrent Rotterdam te gunnen. Sommigen wilden het bijltje erbij neergooien, maar de echte 'diehards' gingen door: Tour-fanaat en journalist Jeroen Wielaert en ook de toenmalige burgemeester Aleid Wolfsen.

En zie, hun hardnekkigheid werd beloond: op zaterdag 4 juli start de Tour de France aan de Utrechtse Croeselaan. Een tijdrit van elf kilometer en de volgende dag gaat de karavaan in geneutraliseerde koersvorm zelfs onder de Domtoren door. De Utrechtse droom wordt werkelijkheid, Le Tour sous le Dom. Hoe het er achter de schermen toeging, toont de documentaire Hoe de Tour naar Utrecht kwam.

'De weg naar de start' uit de VPRO-gids

Het romantisch verhaal van hoe de start van de Tour de France naar Utrecht kwam, begint met een volgekrabbeld bierviltje in Café De Vooghel en eindigt met een volksfeest. Het ware verhaal is er een van jarenlang lobbyen, investeren en omgaan met teleurstellingen, al eindigt het hopelijk komend weekend met datzelfde feest.

De documentaire Hoe de Toour naar Utrecht kwam reconstrueert het moeizame proces. Grote hobbels op de weg waren de toewijzing van de start van de Tour van 2010 aan Rotterdam en het terugtrekken van hoofdsponsor Rabobank. Aleid Wolfsen, burgemeester van 2008 tot 2013, gaf echter niet op en hij is dan ook de hoofdpersoon van de film.

Andere betrokken die hun verhaal doen zijn Jeroen Wielaert, de sportjournalist van het bierviltje en Torudirecteur Christian Prudhomme. Net als het wielerevenement kwam ook de documentaire erover op een bijzondere manier tot stand. Jiri Glaap, Benjamin Kamps, Daan Langkamp en Youri Straver studeerden allemaal nog op de School voor Journalistiek toen ze met het project begonnen. via hun studie leerden ze journalistiek veteraan Ad van Liempt kennen die ze op het idee bracht voor de documentaire en zich opwierp als hun mentor. 'We zijn ewoon begonnen,' zegt Jiri, 'zonder dat we wisten of en waar de film uitgezonden zou worden.'

De vier makers zijn vooral onder de indruk van het doorzettingsvermogen van de betrokkenen. Daan: 'Er warn volop momenten waarop ze hadden kunnen zeggen: "laat maar, dit moeten we niet meer willen." Maar Prudhomme heeft ze overtuigd dat ze door moesten gaan met de lobby. "Continuez, continuez," zei hij tegen Wolfsen. Maar hij moest steeds weer op zoek naar nieuw draagvlak en geld.' De jongens kunnen zelf niet wachten tot het Tourfeest in hun stad losbarst. Jiri werkt inmiddels bij RTV Utrecht als verslaggever, dus staat hij er met zijn camera bovenop. Ook Daan wil misschien nog wel filmen. 'Hij gaat voor mijn huis langs,' zegt Benjamin. 'Dus ik hoef niet ver te zoeken.' Youri: 'Ik ben een echte wielerfan, dus ik ga maximaal in de feestvreugde duiken. Ik wil het zo goed mogelijk meekrijgen. De Tour start immers maar één keer in de stad waar je woont.'