Hoe geef je na een verslaving opnieuw invulling aan je leven? Zolang Djuna Kramer zich kan herinneren, was haar vader verslaafd aan heroïne. Maar sinds een paar jaar is hij clean, en lijkt het beter met hem te gaan dan ooit. Zou het deze keer echt zijn, vraagt ze zich af, en wat betekent dat voor hun band? Vragen die des te meer prangend worden nu zij zelf binnenkort moeder is.

Djuna Kramer hoopte altijd al dat haar vader zijn verslaving achter zich zou laten. Als kind bezocht ze hem in een kliniek in de bossen. Daar had hij een moestuin en een atelier, en allemaal lieve mensen om zich heen. Djuna wilde dat ze hem daar voor altijd zouden houden. Want de echte uitdaging, wist ze toen ook al, ligt in het dagelijks leven.

Djuna Kramer besluit haar vader vragen te stellen die ze hem nog niet eerder stelde. Hoe raakte hij destijds verslaafd? Hoe zag zijn leven eruit toen hij jong was en hoe vond hij het dat zíj geboren werd?

Het is geen standaard trip down memory lane, maar samen gaan ze het verleden voorzichtig te lijf. En maken plannen voor de toekomst.

Djuna ontdekt dat haar vader zekerder weet dan ooit dat hij niet meer zal gebruiken:

Dat heb ik nog nooit zo gevoeld. Maar ik was ook wel op een

punt aanbeland dat ik dacht: het is nu óf ga hangen óf doe er wat aan. Want het is het einde van de weg….En als je dan nóg doorgaat... nou ja, ik heb genoeg vrienden die er niet meer zijn.”

En dat zijzelf daar een van de redenen voor is:

”Ik heb sowieso al het gevoel dat ik niet echt uit de verf kom, maar als je blijft

gebruiken dan weet je het zeker. En natuurlijk heel belangrijk: de mensen om je heen. En speciaal je eigen dochters.”

Ze volgt haar vader terwijl hij zijn leven opnieuw vormgeeft. Gaat hij parachutespringen? Schilderen? Of wordt het toch een uitje met de seniorenwandelclub? Een ding is zeker, hij wil een goede opa zijn, straks, voor zijn kleinkind:

“Het komt er dus op neer dat ik er wel wil zijn voor hem als opa. Dat is eigenlijk wat ik zeg. Ja...”

Credits

Deze documentaire is gemaakt door Djuna Kramer. DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Mina Etemad.